Kool is een plant afkomstig uit de kruisbloemenfamilie - Cruciferae - en is een zeer populaire wintergroente. Er zijn verschillende soorten kool op de markt. Deze zijn biologisch gezien allemaal dezelfde soort, maar ze zijn door de mens in verschillende richtingen gekweekt. Hierbij wordt rekening gehouden van welk gedeelte het meest gegeten wordt. Denk hierbij aan bloemkool en broccoli waarvan we de bloemen eten. Van Chinese kool, spitskool, witte en rode kool eten we dan enkel de bladen. Verder zijn er ook bepaalde bereidingswijzen voor kool. Een voorbeeld is zuurkool, wat eigenlijk gefermenteerde witte kool is. In Nederland wordt kool het meest geteeld in de provincie Noord-Holland.
Per 100 gram bevat kool gemiddeld 20 tot 40 kcal. Ook telt kool veel vitamine C en is het bijzonder vezelrijk.
Ideale bewaartemperatuur:
Tussen de 3 en 4 graden Celsius.
Aanbod:
Bloemkool
Boerenkool
Broccoli (ook geleverd op ijs)
Chinese kool
Paksoi
Rodekool
Groene kool
Romanesco
Savooiekool
Spitskool
Witte kool
Zuurkool
Koolrabi